6. DAN SLOVAČKOG FILMA U NAŠICAMA

19. travnja 2013., u organizaciji Središnje knjižnice Slovaka u RH pri Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice i Matice slovačke Našice, održat će se 6. Dan slovačkog filma u Našicama. Manifestacija je to koja građanima slovačkog govornog područja s prostora Našica, Jelisavca i Markovca predstavlja najznačajnija djela slovačke kinematografije. Od 2008. godine, kada je održan prvi puta, do danas, na Danima slovačkog filma u Našicama prikazano je 12 temeljnih djela slovačke filmske umjetnosti. Ove godine u prostoru Doma kulture Našice bit će prikazana dva filma – tijekom dana (u 11.45 i 14.00 sati) film za djecu SOKOLAR TOMAŠ iz 2000. god., a navečer od 19 sati tragikomedija iz 2009. g. TANGO S KOMARCIMA.
Ulaz na predstave je slobodan, a filmovi su na slovačkom jeziku. Medijski pokrovitelj i ovoga je puta Radio Našice.

Sadržaj filmova:
Sokolar Tomaš ekranizacija je priče poznatog slovačkog književnika Jozefa Cigera Hronskog. Radnja je smještena u razdoblje srednjeg vijeka. Glavni lik, 14-godišnji dječak Tomaš, posjeduje dar sporazumijevanja sa životinjama. S obitelji živi u divljoj prirodi visokih slovačkih planina, sve do tragične smrti oca. Kako bi se pobrinuo za svoje najmilije, odlazi potražiti pomoć od vladara moćnog zamka Baladora. Tamo upoznaje njegovu kćer Forminu s kojom se sprijateljuje, ali i biva uvučen u opasne dvorske intrige. Bježi iz dvorca i skriva se kod poznatog sokolara Vagana. Pripitomljava legendarnog kraljevskog sokola i uz njegovu pomoć bori se za vlastitu slobodu i pravdu. Film je sniman na prekrasnom Oravskom zamku u sjevernoj Slovačkoj i predstavlja pravu vizualnu poslasticu za sve uzraste.

Tango s komarcima ciničan je i tragikomičan film o ljudskim osjećajima, strastima, napetostima i konfliktima među spolovima. Nešto kao istovremena ugoda i bol koju pričinjava ubod komarca u potrazi za kapljicom krvi… Priča je to o dvojici slovačkih emigranata koji su netom prije revolucije ’91. pobjegli u inozemstvo (Španjolsku). Karol se na nekoliko dana vraća u Slovačku da završi brakorazvodnu parnicu, a njegova sadašnja zaručnica i buduća supruga Lucija unajmljuje propalog glumca Ruda da ga prati i špijunira, kako bi sve glatko proteklo. Ono što započinje kao komedija, s vremenom se pretvara u zamršeno klupko neočekivanih događaja koji sudionike prisiljavaju na raščišćavanje tajni iz prošlosti.

Skip to content