Elektroničke knjige na slovačkom jeziku

U Središnjoj knjižnici Slovaka u RH koja djeluje pri Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice u tijeku je Mjesec slovačke knjige. Tom prilikom u utorak, 24. ožujka 2015., voditeljica slovačke knjižnice Ružica Vinčak, viša knjižničarka, održala je radionicu pretraživanja i korištenja e-knjiga učenicima OŠ kralja Tomislava Našice koji njeguju slovački materinski jezik.

Na multimedijalnoj radionici učenicima je predstavljena knjiga kao medij koji unatoč svojim fizičkim promjenama kroz stoljeća, ispunjava uvijek istu važnu ulogu – potiče obrazovanje i razvoj kulture. Kroz primjer jednog slovačkog literarnog djela objavljenog na tri različita medija – kao klasična knjiga u papirnatom obliku, e-knjiga i DVD film, učenici su naučili raspoznavati prednosti i nedostatke svakoga od njih, a knjižnica kao centar kulture, informiranja, znanja i rekreacije pokazala je kako osuvremenjava svoj rad i knjižnu građu. Knjižnica u Našicama, iako ograničena prostorom i sredstvima, nastoji svojim korisnicima omogućiti i korištenje knjiga u elektroničkom obliku, pa je prošle godine nabavila 6 tableta za potrebe čitatelja. Cilj multimedijalne radionice bio je predstaviti sve mogućnosti i usluge knjižnice, upoznati učenike s poviješću i razvojem knjiga od pločica i svitaka, preko papira do elektroničke knjige, a u svrhu poticanja mladih na čitanje, pozitivnog odnosa prema knjizi i učenju materinskoga jezika.

Na radionici je sudjelovalo deset učenika osmog i šestog razreda OŠ k. Tomislava Našice (Luka Malnar, Luka Hvizdak, Stana Ivanišević, Ena Komjetan, Ivana Javorček, Eugen Budoš, Filip Bestvina, Ivan Budoš, Bruno Vonić i Josip Kranic) nastavnice Ane Marošević. Svi su pokazali zavidnu razinu znanja i snalaženja, kao i veliko zanimanje za suvremenim oblicima knjige i knjižnica te se nadamo da će ih radionica potaknuti da češće posegnu za knjigama na slovačkom jeziku, pa bile one (ili upravo zato što jesu) i u elektroničkom obliku!

Ružica Vinčak

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skip to content