Mjesec hrvatske knjige u Našicama i Josip Kozarac na slovačkom jeziku


(preuzmi plakat u punoj veličini)

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige u Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice, u organizaciji Središnje knjižnice Slovaka u RH i Slovačkog centra za kulturu Našice, u Osnovnoj školi kralja Tomislava održat će se 4. 11. 2014. u 11.45 sati predstavljanje romana Josipa Kozarca „Mrtvi kapitali“ na slovačkom jeziku.

Ovaj (za sada) jedini prijevod romana na slovački jezik napravio je davne 1904. godine Jozef Maliak iz Iloka, a pretisak Mrtvih kapitala izdala je ove godine Matica slovačka Lipovljani.

Josip Kozarac dugo je godina radio i velik dio književnog opusa stvorio upravo u Lipovljanima u kojima živi aktivna slovačka manjina. Matica slovačka Lipovljani željela je istaknuti povezanost Kozarca i Slovaka, kao i važnost doprinosa prijevoda romana književnom opusu na slovačkom jeziku u Hrvatskoj. Svakako, najvažniji razlog je odavanje počasti velikom hrvatskom književniku realizma i slovačkoj zajednici koja je znala prepoznati njegov značaj za društvo uopće.

Središnja knjižnica Slovaka u RH prepoznala je pak važnost promidžbe slovačko-hrvatskih književnih veza i odnosa, u koje se ubraja i ovaj prevedeni roman, te ga uvrstila u program obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 2014. u našičkoj knjižnici.

Knjigu će našičkim učenicima predstaviti Ružica Vinčak, voditeljica Središnje knjižnice Slovaka u RH pri Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice i Sandra Kralj Vukšić, ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice.

Skip to content