Našički Slovaci svome gradu

I ove će godine građani Našica imati jedinstvenu priliku kušati izvorna jela slovačke kuhinje. Naime, u subotu, 4. lipnja 2011., po treći put zaredom bit će održan gastro festival “Našički slovaci svome gradu” koji povodom Dana grada zajednički organiziraju Matica slovačka Našice i Središnja knjižnica Slovaka. Degustacija slovačkih gastonomskih specijaliteta bit će održana od 10 do 12 sati u šatoru ispred Robne kuće i, kako najavljuju organizatori, bit će to prilika da građani kušaju čuvene bryndzové haluške, zemiakové pagáče, fánky i ostale slovačke delicije. Gastro festival će pratiti i tradicionalni sadržaji: izložba slovačkih kuharica i knjiga o slovačkoj gastronomiji iz fonda Središnje knjižnice Slovaka te izvorna slovačka glazba i ples. Za one vičnije kuhači, organizatori će dijeliti recepte prevedne na hrvatski jezik, a  posebni gosti manifestacije bit će članovi Slovačkog folklornog društva Drevár iz Krásna nad Kysucou. Slovačka jela nisu nepoznata na našem prostoru, a kako su dosta bila pod utjecajem češke, mađarske i austrijske kuhinje, bliska su našem nepcu iako sadržavaju i neke, nama uistinu neobične, okuse i kombinacije. Tako se najpoznatije slovačko jelo koje ne postoji nigdje drugdje na svijetu “bryndzové halušky” prave od mekog ovčjeg sira bryndze i intenzivnog je mirisa koji ne odgovara svačijem ukusu. A slovačka “kapustnica”,  juha od kiselog kupusa, dimljenog mesa i gljiva, vrlo je pikantna i specifična, nešto kao ruski boršč.
Stoga Matica slovačka Našice i Središnja knjižnica Slovaka pozivaju sve ljubitelje dobre hrane i slovačkog folklora da im se pridruže na gastro festivalu i tako započnu zanimljivu subotu koja će obilovati sadržajima tijekom cijelog dana. Poslijepodne će, naime, na ljetnoj pozornici u našičkom parku, biti održana i 29. Smotra slovačkog folklora u Republici Hrvatskoj.

 

Skip to content