DAN SLOVAČKOG FILMA

plakat film 2018

U organizaciji Središnje knjižnice Slovaka u RH pri Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice i Radija Našice, u petak, 4. svibnja, u našičkom Domu kulture održat će se jedanaesti DAN SLOVAČKOG FILMA.

Dan slovačkog filma u Našicama jedinstvena je manifestacija u našoj zemlji koja godinama kontinuirano predstavlja i promiče slovačku kinematografiju i slovačku filmsku umjetnost u našoj sredini. Do danas je na ovom festivalu predstavljeno više od 20 slovačkih filmova koje su u početku većinom pratili Slovaci s našičkog područja, ali kada je od 2015. g. slovačka knjižnica počela pripremati hrvatski prijevod, krug gledatelja se proširio. U manifestaciju se redovito uključuju osnovne škole iz Našica, Markovca, Jelisavca, Josipovca i Jurjevca.

Ove godine za gledatelje su pripremljena dva filma – ekranizacija bajke Sedam gavrana iz 2015. u produkciji Magicbox Slovakia i režiji Alice Nellis, te komedija Muzika snimljena 2008. u režiji Juraja Nvote i produkciji Alef Film & Media Bratislava. Ulaz na predstave je slobodan, a filmovi imaju hrvatske titlove. Film Sedam gavrana bit će prikazan u 11 i 13 sati, a Muzika u 19 sati.

Pridružite nam se 4. svibnja na Danu slovačkog filma u Našicama!

sadržaj filmova:

SEDAM GAVRANA je film o snazi riječi i vječitom traganju za istinom. Životi sedmorice braće koje je majka u trenutku ljutnje proklela i pretvorila u gravrane, u rukama je njihove najmlađe sestre Bohdanke. Ona ih može spasiti ako ispuni nekoliko teških zadataka i prođe kroz velike kušnje. Na tom opasnom putu pronalazi ne samo svoju začaranu braću gavrane, već i ljubav princa Bartolomeja. No i prinčeva je prošlost puna tajni koje tek treba otkriti… Priča o sedmorici braće i njihovoj hrabroj sestri jedna je od klasičnih bajki posvećena najjačem oružju na svijetu – riječima, koje kada su zlonamjerne mogu povrijediti i napraviti štetu, a kada su istinite i dobre, spasiti čovjeka.

U komediji MUZIKA, glavni junak talentirani je glazbenik koji živi u predgrađu Bratislave, samo nekoliko koraka od bodljikave žice koja dijeli tadašnju socijalističku Češkoslovačku od kapitalističkog zapada. Sedamdesete su godine 20. stoljeća i pratimo crnohumornu priču o osnivanju jednog benda čiji članovi očekuju da im glazba otvori vrata u novi i bolji život. Kroz univerzalnu priču o ljubavi i životnoj potrazi smušenog glazbenika Martina Junca, vraćamo se u vrijeme kada nije bilo poželjno biti drugačiji. To je priča i o obiteljskim odnosima, prijateljima koji također vode borbu sa životnim iskušenjima. Svi akteri sanjaju o slobodi koje nema, jer prijetnju tadašnjem režimu predstavlja čak i radnik u vodovodu koji u slobodno vrijeme na saksofonu svira američku glazbu…

RV

pozivnica film 2018

 

20180504_110025

20180504_125222

20180504_203835

 

Skip to content