IZLOŽBA KNJIŽNIH STRANIČNIKA

plakat-stranicnici

U predvorju Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice posjetitelji i korisnici mogu od 15. listopada 2016. vidjeti izložbu knjižnih straničnika, tzv. bookmarkera, s motivima slovačkog veza koje je prikupila Središnja knjižnica Slovaka.

Važnost ovog malog i korisnog predmeta za označavanje mjesta na kojem smo zastali s čitanjem danas možda nije kao što je nekada bila, ali kako je riječ o predmetu koji je star koliko i knjiga, a predstavlja odraz vremena u kojem je nastao, često nosi neku poruku ili ima umjetničku vrijednost, vjerujemo da će izložba zainteresirati građane.

S pojavom e-knjige i on-line čitatelja, primat preuzimaju digitalne stranice i bojimo se da za klasične straničnike uskoro neće biti mjesta niti potrebe. Iako stari gotovo 3 tisućljeća, velika je vjerojatnost da ih ne čeka svijetla budućnost, pa njihovim prikupljanjem i izlaganjem želimo podsjetiti na njihovo postojanje i vrijednost.

Svi zainteresirani koji posjeduju jedinstvene i originalne primjerke straničnika mogu se sljedeće godine, u povodu Mjeseca hrvatske knjige 2017., pridružiti Središnjoj knjižnici Slovaka u RH u pripremi izložbe.

prica-o-stranicniku

stranicnici-2

stranicnici-3

stranicnici-4

 

Skip to content