MEĐUNARODNI DAN MATERINSKOG JEZIKA S UČENICIMA OŠ JELISAVAC

DSCN1313

Dan materinskog jezika u Središnjoj knjižnici Slovaka i nacionalna kampanja „Čitaj mi“ (na slovačkom)

Središnja knjižnica Slovaka obilježila je 19.2.2018. Međunarodni dan materinskoga jezika u Osnovnoj školi Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac. Voditeljica knjižnice Ružica Vinčak već drugu godinu zaredom provodi nacionalnu kampanju „Čitaj mi“ (na slovačkom jeziku), pa je i ovom prilikom učenicima nižih razreda jelisavačke škole pripremila i osmislila nekoliko satova i radionica na kojima se čitalo, pjevalo, plesalo i crtalo – sve na slovačkom materinskom jeziku.

50-tak učenika od 1. do 4. razreda podsjetilo se zašto je važno znati čitati i pisati, što je to materinski jezik i koliko jezika na svijetu ima, koje je značenje knjiga i knjižnica i kako kroz igru poboljšati svoju komunikaciju i znanje materinskoga jezika. Uz čitanje i pjevanje na slovačkom jeziku, učenici su morali zajedničkim snagama napraviti i oslikati knjigu posvećenu materinskom jeziku, koja će svoje mjesto naći u zavičajnoj zbirci Središnje knjižnice Slovaka u Našicama pod nazivnikom dječjeg stvaralaštva.

Nacionalnom kampanjom „Čitaj mi“ (na slovačkom jeziku) potiče se kod djece najmlađeg uzrasta ljubav prema materinskom jeziku i knjizi, razvijaju se njegove kognitivne sposobnosti, mašta i sposobnost komunikacije.

U slovačkoj knjižnici u Našicama najmlađim je čitateljIma na raspolaganju zbirka od 600-tinjak svezaka dječje literature i slikovnica na slovačkom jeziku.

RV

 

DSCN1318

DSCN1320

DSCN1322

DSCN1328

DSCN1335

Skip to content