MEDZINÁRODNÝ DEŇ MATERINSKÉHO JAZYKA – Međunarodni dan materinskoga jezika u Našicama i Jelisavcu

(preuzmi plakat u punoj veličini)

 U veljači Međunarodni je dan materinskoga jezika. Obilježavaju ga svi narodi svijeta jer otkad je čovjeka i govora, onaj jezik koji prvi čujemo i naučimo, zauvijek nas veže uz majku, obitelj i narod kojem pripadamo.

»Materinski jezik označuje put ljudskog bića i pomoću njega ono ulazi u društvo, čini svojom kulturu grupe kojoj pripada i postavlja temelje razvoju svojih intelektualnih sposobnosti.«
Međunarodni dan materinskoga jezika, 21. veljače, proglasio je UNESCO 1999. godine, a 2001. usvojena je Deklaracija o kulturnoj različitosti, gdje u 5. članku piše: »…svakoj se osobi mora omogućiti izražavanje i stvaranje djela na jeziku koji izabere, posebice na materinskome jeziku…«

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskoga jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.
Kako u Hrvatskoj živi 4753 pripadnika slovačke manjine, a većina njih koristi se svojim materinskim jezikom i njeguje ga uz pomoć brojnih udruga i institucija (škole, kulturni centri, knjižnice), ovaj dan obilježavaju i Slovaci u Hrvatskoj.
Središnja knjižnica Slovaka u RH pri Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice slovačku riječ i književnost promiče već 17 godina, a Slovački centar za kulturu Našice osnovan je 2010. sa sličnim ciljem (očuvanje cjelokupne baštine i kulture Slovaka u RH), stoga će ove godine zajednički obilježiti Međunarodni dan materinskoga jezika. Dana 23.2.2015. ugostit će dramsku sekciju OŠ Julija Benešića Ilok, koja će pod iskusnom palicom učitelja Vlatka Miksada, učenicima osnovnih škola Ivan Brnjik Slovak Jelisavac i kralj Tomislav Našice izvesti predstavu na slovačkom jeziku „V krajine hračiek“. Iločka djeca upoznat će ujedno naš grad, posjetiti Slovački centar za kulturu Našice, Savez Slovaka, Središnju knjižnicu Slovaka u RH i Zavičajni muzej Našice.

(Ružica Vinčak)

Skip to content