PREDSTAVLJENO IZDAVAŠTVO OSJEČKIH SLOVAKA NA 1. DANIMA SLOVAČKE KULTURE U GRADU OSIJEKU

dr. Dražen Kušen, mr. Ružica Vinčak i prof. Andrija Kuric na Danima slovačke kulture u Osijeku 2017

Matica slovačka Osijek organizirala je 30. lipnja i 1. srpnja 2017. Dane slovačke kulture u gradu Osijeku i u sklopu programa gostima priredila tri stručna predavanja. Jedno od njih održala je voditeljica Središnej knjižnice Slovaka u RH Ružica Vinčak, viša knjižničarka, a nosilo je naziv „Izdavačka aktivnosti osječkih Slovaka i bibliografija o Slovacima u Osijeku iz fonda Središnje knjižnice Slovaka u RH“. Na prijedlog organizatora, u sklopu ovog predavanja predstavljene su i dvije knjige osječkih autora: „Slovaci u Miljevcima“ Emila Dorčaka i Andreja Kurica i „Obiteljska povijest hrvatskih Hohoša“ Slavka Hohoša.

Cilj je bio pokazati kako osječki Slovaci participiraju u kulturnome životu svoga grada i slovačke zajednice u Hrvatskoj na području izdavačke djelatnosti. Bibliografija  od 24 naslova bit će objavljena na stranicama našičke knjižnice, a Ružica Vinčak u svom je uvodu u Osijeku rekla:

„Svi poznajemo izreku – samo zapisano ostaje, a ona je u slučaju očuvanja jedne manjinske kulture u većinskome okruženju u današnje vrijeme posebno važna. Slovaci u Hrvatskoj žive već 200-tinjak godina, usmena predaja i očuvanje kulture i naslijeđa na način kakav je bio prije 100-tinjak ili samo 30-tak godina unazad, danas nije dovoljan. Asimilacija uzima svoj danak, a suvremeni način života, tehnologija, internet, društvene mreže i novi oblici komuniciranja jako utječu na život pripadnika manjina. Nove generacije imaju druge interese i potrebe. Stoga je bilježenje informacija i njihova distribucija (dostupnost ovdje i sada) vrlo važna u današnje vrijeme. Zato slovačkom izdavaštvu pripada važno mjesto u kulturnome djelovanju i predstavljanju života jedne manjine. Još je Konstantin Filozof, tvorac prvog slovačkog pisma u 9. stoljeću izjavio da su bez knjiga svi narodi goli… Knjige i pisana riječ je ono što ostaje za nama, ostavlja trag o onome što smo bili i što smo radili.“

Predavači na Danima slovačke kulture u Osijeku bili su i dr. Dražen Kušen koji je govorio o značaju Josipa Jurja Strossmayera za Slovake na osječkom području i prof. Andrija Kuric koji je predstavio ostale značajne osobe iz slovačke zajednice u gradu Osijeku.

sl. 3

sl. 4

sl. 5

slika 6

slika 5

rv

Skip to content