Središnja knjižnica Slovaka donirala građu lipovljanskoj knjižnici i tako obilježila Mjesec hrvatske knjige

slika 1

U sklopu 17. manifestacije “Keď sa ruža rozvíjala” i izložbe “Drevené kostoly na Slovensku”, koje su održane u Lipovljanima 7. studenog 2015., Središnja knjižnica Slovaka u RH predala je Narodnoj knjižnici i čitaonici Lipovljani građu za njezin slovački kutak.

Knjige, 30 reprezentativnih izdanja, ravnateljici lipovljanske knjižnice Marici Tisaj, u prisutnosti mnogih uvaženih gostiju iz Hrvatske i Slovačke, svečano je uručila voditeljica SKS Ružica Vinčak.

Lipovljani su multinacionalna sredina i njihova knjižnica osigurava građu na više jezika, među ostalim i na slovačkom. Suradnja našičke knjižnice s lipovljanskom započela je još davne 2007. godine, kada su za pripadnike slovačke nacionalne manjine u Lipovljanima osigurane prve knjige na slovačkom jeziku, o čijoj nabavi i distribuciji najviše brine Središnja knjižnica Slovaka u RH.

Knjige na slovačkom jeziku u sredinama u kojima žive pripadnici slovačke manjine dokazuju, ne samo brigu za očuvanje materinskoga jezika, već i razvoj kulturne raznolikosti u našoj zemlji.

slika 2

slika 3

 

Skip to content