Središnja knjižnica Slovaka „na tanjuru“

plakat tanjur

Ne prolazi samo ljubav kroz želudac već i znanje. Harvardski antropolog Richard Wrangham tvrdi da je ljudska povijest započela kuhanjem prvog objeda – lakše probavljiva hrana smanjila je naše čeljusti i ostavila prostor za razvoj mozga. Dakle, kultura hrane sudjelovala je u oblikovanju čovjeka i društva.

U Središnjoj knjižnici Slovaka u Našicama postoji fond građe posvećen slovačkoj gastronomiji. Knjige posvećene hrani i kulinarstvu Republike Slovačke razotkrivaju nam i tajne slovačke kulture – slovački nacionalni recepti povezuju njezinu povijest i zemljopis u jedan jedinstveni čvor i oslikavaju način života, ljude, tradiciju, kulturu i razvoj društva.

Mi smo ono što jedemo. Kulinarstvo ogoljuje posebnosti nacionalnog mentaliteta. Knjige o kulinarstvu ujedinjuju tijelo i duh. Kako kaže Aleksandar Genis u svojoj knjizi Ruski hljepčić i druga kulinarska putovanja: „…nemoguće je živjeti bez obične hrane, a bez duhovne naš život nema smisla. Hrana i knjiga tako su povezane najčvršćom i najintimnijom vezom. I za roman kao i za brindzove haluške ili polesnjake postoji recept – samo rezultati nisu isti.

Možemo slobodno reći da je kulinarstvo majka čovječanstva koja priča najintimniju povijest jednog naroda.

Središnja knjižnica Slovaka sudjeluje u obilježavanju Dana Grada Našica predstavljanjem slovačke gastonomije putem svog fonda i prezentacijom jela, 4. lipnja 2016. od 9 do 12 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana (prostor ispred Robne kuće). Knjižnica je godinama, zajednički s Maticom slovačkom Našice, sudjelovala u pripremi Slovačkog gastrofestivala u Našicama, a od prošle godine samostalno priprema i prezentira vlastitu fuziju slovačke riječi i okusa pod nazivom „Knjižnica na tanjuru“.

Radujemo se što ćemo s građanima Našica podijeliti dio slovačke kulturne baštine ujedinjene u knjizi i hrani. Nudimo vam „Knjižnicu na tanjuru“ – dođite i isprobajte ju.

(Ružica Vinčak)

Skip to content