U Osijeku predstavljena slovačka zavičajna zbirka Croslovaciká

foto skup Osijek 2016

U osječkoj Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici 13. travnja 2016. održan je 2. okrugli stol posvećen zavičajnim fondovima i zbirkama u knjižnicama panonskog prostora, ove godine s podnaslovom – U digitalnom okruženju.

Stručni skup organizirali su Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za zavičajne zbirke, Društvo knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema i Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek s ciljem razmjene iskustava i suradnje knjižničara koji se bave zavičajnom problematikom i populariziranjem zavičajnih zbirki u javnosti. Poseban naglasak stavljen je na digitalizaciju zavičajne građe kao načina njezine lakše dostupnosti, zaštite i osuvremenjavanja knjižničnih usluga.

Na okruglom stolu sudjelovali su i predstavnici Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice, knjižničarke Silvija Šokić i Mirta Lulić, a voditeljica Središnje knjižnice Slovaka u RH Ružica Vinčak, kao jedan od izlagača, predstavila je slovačku zavičajnu zbirku CROSLOVACIKU.

Zavičajna zbirka Središnje knjižnice Slovaka jedina je ovakva zbirka u Hrvatskoj i u njoj se prikuplja građa koja dokumentira život i rad slovačke zajednice u našoj zemlji, odnosno svjedoči o kulturnom, društvenom, političkom, povijesnom i gospodarskom djelovanju slovačke manjine u Hrvatskoj. Zbirka je ustrojena 1998., u njoj se trenutno nalazi 170 primjeraka raznovrsne građe, ponajviše monografija i knjiga posvećenih povijesti i tradicijskoj kulturi Slovaka u RH, rječnika, udžbenika, zbornika, pa sve do glazbenih CD-ova, maturalnih i diplomskih radova, uvezanih godišta mjesečnika Pramen i sitnog tiska, ali ona je aktivna zbirka i neprestano se dopunjuje.

Zavičajne zbirke predstavljaju pravo blago i neiscrpnu riznicu informacija o određenom području i ljudima koji na njemu žive. Stoga je jedna od glavnih zadaća narodnih knjižnica voditi ovakve zbirke i po mogućnosti ih, prateći potrebe svojih korisnika, učiniti pristupačnijima i popularnijima koristeći se suvremenom tehnologijom.

Središnja knjižnica Slovaka stoga planira digitalizirati svoju zavičajnu zbirku Croslovaciku jer ima visoku vrijednost za pripadnike slovačke manjine u Hrvatskoj i istraživače povijesti i kulture slovačke dijaspore na ovim prostorima.

(Ružica Vinčak)

ormar croslovacika

knjižnica2 (smanjena)

katalog slovačke zav.zbirke

Skip to content