OTVORENA IZLOŽBA razglednica Dragoljuba Siljanoskog

Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice jučer je organizirala otvorenje izložbe razglednica „Makedonija – tako daleka, a tako bliska“ našeg sugrađanina Dragoljuba Siljanoskog. Sve prisutne goste pozdravila je ravnateljica Knjižnice Silvija Šokić i naglasila kako Makedonski knjižni kutak u Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice djeluje već dvije godine i kako je ova izložba doprinos razvijanju što boljih makedonsko-hrvatskih odnosa.

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak predstavila je ovu izložbu istaknuvši da je riječ o razglednicama s početka 20. stoljeća do naših dana koje prikazuju sociološku, kulturnu, estetsku vrijednost u razvijanju makedonsko- hrvatskih odnosa.  Najviše razglednica iz Makedonije stizalo je upravo u Slavoniju i one dočaravaju izgled tadašnje Makedonije prikazujući znamenite građevine i prirodne ljepote.

Sam autor izložbe Dragoljub Siljanoski zahvalio se svima na dolasku i rekao da je ovu izložbu skupljao sedam godina te da je već tri godine izložena u različitim mjestima, a s današnjom izložbom to putovanje završava. Istaknuo je da je bilo teško pronaći orginal razglednicu s markicom i pečatom, a posebno mu je bilo teško pronaći razglednicu iz Našica, što je na kraju i uspio.

Prigodnim riječima obratio se i Gradonačelnik Josip Miletić zahvaljujući Dragoljubu Siljanoskog na izložbi i na svemu što radi za kulturu ovoga Grada te svima poželio dobrodošlicu.

Izložbi se odazvao i predsjednik Makedonskog kulturnog društva iz Osijeka „Braća Miladinovci“  Boris Trajanovski sa suprugom.

S nekoliko prigodnih riječi obratio se i predstavnik Veleposlanstva Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj Mačej Kačorovski koji je izrazio veliko zadovoljstvo u njegovanju makedonsko-hrvatskih odnosa na ovaj način i otvorio izložbu otvorenom.

Za glazbeni dio pobrinuo se Tamburaški orkestar Osnovne glazbene škole „Kontesa Dora“ pod ravnanjem profesorice Marine Kopri, a solističke nastupe izveli su Ivan Krajačić I Helena Dadić.

 

DSCN1435

DSCN1437

DSCN1442

DSCN1443

DSCN1447

DSCN1450

DSCN1451

DSCN1455

DSCN1458

DSCN1479

Skip to content